РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Кари од леблебија (наут)

Повеќето луѓе не би го поврзале наутот со познатото индиско јадење кари, но комбинацијата е всушност доста добра. Овој рецепт секако бара храброст за експериментирање, но наградата за најхрабрите е многу вкусен оброк.

Потребно:

  • 2 супени лажици маслиново масло
  • 2 чешниња лук
  • 1 голем кромид
  • 1 лажичка кари паста
  • 2 чаши сварен наут
  • 1 голем морков
  • 2 тиквички
  • 400 мл кокосово млеко
  • Сол и црн пипер
  • 2 чаши варен ориз

Подготовка: Во голема тава загрејте го маслото, додадете го лукот и кромидот и мешајте додека не омекнат. Додадете ја пастата за кари и мешајте 2 минути. Додадете го наутот, морковот и тиквичките и мешајте 5-10 минути. Додадете сол и бибер по вкус. Додадете кокосово млеко и измешајте. Гответе уште 10-15 минути. Послужете преку варен ориз и украсете со свеж магдонос. Добар апетит!