РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Кето леб од тиквички

Овој кето леб од тиквички е совршена замена за класичен леб - мек, сочен и полн со вкус.

Потребно:

  • 4 јајца
  • 1 мала тиквичка
  • Прстофат сол
  • 100 г бадемово брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • сушен лук и оригано по вкус
  • 50 г рендан пармезан
  • 50 г растопен путер

Подготовка: Здрава, мека и хранлива замена за класичен леб – овој кето леб од тиквички е лесен за правење, полн со протеини и здрави масти, а е одличен и како ужина или прилог. Можете да го испечете како леб, мафини или дури и тенки крекери. Изрендајте ги тиквичките, посолете ги и оставете ги да се исцедат. Добро исцедете ги со раце или преку газа. Изматете ги јајцата, па додадете ги тиквичките, путерот и пармезанот. Во друг сад измешајте бадемово брашно, прашок за печиво, лук во прав и оригано. Измешајте ги сувите и влажните состојки и добро измешајте. Истурете во намастен плех за леб или обликувајте го во саканата форма. Печете во рерна загреана на 180°C околу 45-50 минути, додека не добие златна боја. Добар апетит!