Потребно:
- 800 гр јаболка
- 2 лажици шеќер
- 1 лажица путер
За тестото:
- 100 мл млеко
- 3 лажици шеќер
- 10 гр сув квасец
- 1/2 лажичка сол
- 3 јајца
- 370 гр брашно
- 45 гр путер
За премачкување:
- 1 жолчка од јајце
- 1 лажица млеко
- 1 лажица шеќер
Подготовка: Јаболките излупете ги и ситно исечкајте ги, па пропржете ги со шеќерот во тава во која сте го стопиле путерот. Оставете ги да се излади. Во сад измешајте топло млеко, квасец и сол. Оставете да се активира, а за тоа време измешајте го млекото со шеќерот. Додадете го активираниот квасец, а потоа и просеаното брашно и продолжете со матење. На крајот додадете го и путерот на собна температура и сè убаво соединете со миксер. Ставете го во сад подмачкан со масло и поклопете го, па оставете го да нарасне околу еден час. Тестото поделете го на 3 дела и формирајте топчиња. Покријте повторно и оставете да нараснат околу 15 минути. Еден дел од тестото развлечете го во тенок круг и исечете триаголници. Ставете по дна лажица фил и свиткајте во ролна. Редете ги кифличките во плех обложен со хартија за печење. Покријте ги кифличките со проѕирна фолија и крпа, па оставете тестото да стаса околу 15-20 минути. После тоа, секоја кифличка премачкајте ја со жолчка која сте ја изматиле со млеко, па посипете со шеќер. Кифличките се печат во загреана рерна на 180°C околу 15-20 минути. Добар апетит!