РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Кифлички со јаболка

Без разлика дали се слатки или солени, кифлички сакаат сите. Не потсетуваат на пријатна домашна атмосфера, а ние ви предлагаме едноставен рецепт кој ќе ве воодушеви. Рецептот за овие кифлички ќе им се допадне на сите, особено што подготовката е лесна и секој може да ја направи.

Потребно:

  • 800 гр јаболка
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажица путер

За тестото:

  • 100 мл млеко
  • 3 лажици шеќер
  • 10 гр сув квасец
  • 1/2 лажичка сол
  • 3 јајца
  • 370 гр брашно
  • 45 гр путер

За премачкување:

  • 1 жолчка од јајце
  • 1 лажица млеко
  • 1 лажица шеќер

Подготовка: Јаболките излупете ги и ситно исечкајте ги, па пропржете ги со шеќерот во тава во која сте го стопиле путерот. Оставете ги да се излади. Во сад измешајте топло млеко, квасец и сол. Оставете да се активира, а за тоа време измешајте го млекото со шеќерот. Додадете го активираниот квасец, а потоа и просеаното брашно и продолжете со матење. На крајот додадете го и путерот на собна температура и сè убаво соединете со миксер. Ставете го во сад подмачкан со масло и поклопете го, па оставете го да нарасне околу еден час. Тестото поделете го на 3 дела и формирајте топчиња. Покријте повторно и оставете да нараснат околу 15 минути. Еден дел од тестото развлечете го во тенок круг и исечете триаголници. Ставете по дна лажица фил и свиткајте во ролна. Редете ги кифличките во плех обложен со хартија за печење. Покријте ги кифличките со проѕирна фолија и крпа, па оставете тестото да стаса околу 15-20 минути. После тоа, секоја кифличка премачкајте ја со жолчка која сте ја изматиле со млеко, па посипете со шеќер. Кифличките се печат во загреана рерна на 180°C околу 15-20 минути. Добар апетит!