Потребно:
- 1 кг кисела зелка
- 300 гр суво месо (ребра или сува коленица)
- 200 гр чадена сланина
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- 1 морков
- 10-12 суви сливи
- 1 лажица свинска маст
- 1 ловоров лист
- 1 лажичка црвен пипер
- Сол и бибер по вкус
- 200 мл бујон од зеленчук (или вода)
Подготовка: Загрејте ја маста (или маслото) во големо тенџере, а потоа додадете го сувото месо и сланината. Пржете неколку минути додека сланината не стане крцкава и месото не почне да ја ослободува својата арома. Додадете ситно сечкан кромид и лук, па динствувајте додека кромидот не омекне и порумени. Потоа додадете ги круговите морков и измешајте сè заедно. Додадете ја зелката во тенџерето, измешајте и оставете ја малку да порумени со останатите состојки, околу 5 минути. Додадете ловоров лист, црвен пипер, суви сливи и измешајте. По потреба додадете сол (во зависност од соленоста на зелката) и бибер. Прелијте со бујон или вода, покријте и намалете ја топлината. Варете сè на ниска температура околу 1,5 до 2 часа, додека зелката не омекне и не се соединат сите вкусови. Повремено проверувајте и доколку е потребно додадете уште малку вода или бујон. Додадете една лажичка ким или малку зрна бибер. Ако сакате зелката да биде малку погуста, можете да направите лесна запршка, (лажица брашно пропржена на малку масло) и да ја додадете во садот кон крајот на готвењето. Добар апетит!