РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Ќофтиња во сланина полнети со кашкавал 

Доколку барате совршена комбинација на сочност и крцкавост, овие ќофтиња во сланина полнети со кашкавал се вистинскиот избор. Мекото месо, топениот кашкавал и крцкавата сланина ги прават неодолива закуска, без разлика дали ги служите како предјадење, главно јадење или како дел од празничен оброк. Лесно се подготвуваат, а резултатот е вистинска експлозија на вкус.

Потребно:

  • 500 гр мешано мелено месо
  • 1 јајце
  • 2 лажици презла
  • 2 чешниња лук (ситно сечкани)
  • 1 лажичка сол
  • ½ лажичка мелен црвен пипер
  • ½ лажичка суво оригано
  • 50 гр кашкавал (исечен на коцки)
  • 10-12 тенки листови сланина

Подготовка: Во сад измешајте ги меленото месо, јајцето, презлата, лукот, солта, биберот и зачините. Добро измешајте со рацете и оставете да отстои 10-15 минути. Земете малку од смесата, направете топче, малку израмнете го, на средина ставете парче кашкавал и затворете го да не се гледа кашкавалот. Секое ќофте завиткајте го со лист сланина и по потреба прицврстете го со чепкалка за заби. Наредете ги ќофтињата во плех обложен со хартија за печење. Се пече во загреана рерна на 200°C околу 20-25 минути, додека сланината не стане крцкава. Послужете топло, со прилог по ваш избор – пире од компири, печен зеленчук или освежителна салата. Добар апетит!