РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Кокосови пралини со 2 вида чоколадо

Овие пралини изгледаат елегантно, а се прават толку лесно што вашите гости ќе ве прашаат од која слаткарница се.

Потребно:

  • 140 г кокосови снегулки
  • 230 г засладено кондензирано млеко
  • 150 г млечно чоколадо
  • Бело чоколадо, растопено (по потреба за декорација или прелив)

Подготовка: Растопете го млечното чоколадо на пареа или во микробранова печка. Земете силиконски калап за пралини и со четка или лажица намачкајте слој чоколадо на дното и рабовите на секоја пралина. Ставете го калапот во фрижидер 10 минути за да се стегне чоколадото. Во меѓувреме, измешајте ги кокосовите снегулки и кондензираното млеко додека не добиете густа, леплива смеса. Ставете малку фил од кокос во секој калап за чоколадо, оставајќи малку простор на врвот за последниот слој чоколадо. Прелијте го преостанатото растопено млечно чоколадо врз секоја пралина за да го запечатите филот. Вратете го калапот во фрижидер уште 30 минути, додека пралините целосно не се стегнат. Внимателно извадете ги од калапот и, по желба, декорирајте со тенок прелив од растопено бело чоколадо. Добар апетит!