Потребно:
За бисквитот:
- 1 чаша брашно
- 1/2 чаша шеќер
- 1/2 чаша омекнат путер
- 2 јајца
- 1 лажичка прашок за печиво
- Прстофат сол
- 1 лажичка ванилин шеќер
- 6-8 свежи кајсии, исчистени и исечени на половина
За кремот:
- 200 гр крем сирење
- 1/4 чаша шеќер во прав
- Кора од 1 лимон
- Сок од 1 лимон
- 1/2 шолја изматен шлаг
Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 °C. Подгответе калап за печење со дијаметар од 22-24 см и обложете го со хартија за печење. Во поголем сад измешајте ги омекнатиот путер, шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете кремаста смеса. Додадете ги јајцата едно по едно, добро измешајте по секое додавање. Додадете брашно, прашок за печиво и малку сол. Мешајте додека не се соединат сите состојки или додека не добиете изедначена смеса. Смесата за бисквитот префрлете ја во подготвената тава за печење. Израмнете ја површината. Одозгора наредете ги половинките од кајсиите, притискајќи ги лесно во смесата. Печете го бисквитот 30-35 минути или додека не порумени. Извадете го бисквитот од рерна и оставете го целосно да се излади. Додека бисквитот се лади, подгответе го кремот. Измешајте крем сирење, шеќер во прав, кора од лимон и сок од лимон во сад. Добро измешајте да се соединат сите состојки. Во друг сад изматете го шлагот. Постепено додавајте го шлагот во смесата со крем сирење и лимон. Нежно мешајте додека не се соединат сите состојки и не добиете лесен крем. Намачкајте го кремот врз изладениот бисквит и ставете го во фрижидер најмалку еден час. Украсете го колачот со дополнителни парчиња кајсии. Добар апетит!