Потребно:
За колачот:
- 75 гр путер
- 3 јајца
- 200 гр шеќер во прав
- 75 гр полномасна павлака
- 150 гр брашно
- 1 лажичка прашок за печиво
- Кора од лимон
За глазурата:
- 75 гр шеќер во прав
- 1 лимон – сок
Подготовка: Растопете го и изладете го путерот. Шеќерот, сокот од лимон и јајцата миксирајте ги неколку минути додека не се растопи шеќерот. Измешајте ги стопениот путер и павлаката, а во смесата просејте ги брашното и прашокот за печиво. Измешајте ја кората од лимон. Подмачкајте го калапот за печење, по можност длабок правоаголен за печење леб и рамномерно истурете ја смесата. Подмачкајте калап за печење, по можност длабок правоаголен за печење 1 кг леб и рамномерно истурете ја смесата. Печете на 170°C, 45-60 минути додека колачот не нарасне и површината на колачот не порумени. Може да проверите и со чепкалка, ако од тестото излезе чиста, колачот е печен. Со жица за матење измешајте ги шеќерот во прав и сокот од лимон. Прелијте врз се уште врелиот колач и оставете го да се излади. Добар апетит!