
Потребно:
За колачот:
- 75 гр путер
 - 3 јајца
 - 200 гр шеќер во прав
 - 75 гр полномасна павлака
 - 150 гр брашно
 - 1 лажичка прашок за печиво
 - Кора од лимон
 
За глазурата:
- 75 гр шеќер во прав
 - 1 лимон – сок
 

Подготовка: Растопете го и изладете го путерот. Шеќерот, сокот од лимон и јајцата миксирајте ги неколку минути додека не се растопи шеќерот. Измешајте ги стопениот путер и павлаката, а во смесата просејте ги брашното и прашокот за печиво. Измешајте ја кората од лимон. Подмачкајте го калапот за печење, по можност длабок правоаголен за печење леб и рамномерно истурете ја смесата. Подмачкајте калап за печење, по можност длабок правоаголен за печење 1 кг леб и рамномерно истурете ја смесата. Печете на 170°C, 45-60 минути додека колачот не нарасне и површината на колачот не порумени. Може да проверите и со чепкалка, ако од тестото излезе чиста, колачот е печен. Со жица за матење измешајте ги шеќерот во прав и сокот од лимон. Прелијте врз се уште врелиот колач и оставете го да се излади. Добар апетит!
			
		
















