РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Колач од морков со чоколадо

Подгответе торта од морков со чоколадо - сочна основа од морков прелиена со богат чоколаден слој. Едноставен и неодолив рецепт за секоја пригода.

Потребно: 

За основата од морков

  • 160 г брашно
  • 1 кесичка прашок за печиво
  • 180 г излупени и сечкани моркови
  • 120 мл масло
  • 2 јајца
  • 240 г шеќер

За чоколадниот дел

  • 140 г сечкано полуслатко чоколадо
  • 100 г несолен путер
  • 2 јајца
  • 180 г шеќер
  • 2 лажици какао во прав
  • 120 г пченично брашно

Подготовка: Вклучете ја рерната на 180°C. Подмачкајте и набрашнете правоаголен плех (20 x 30 см). Измешајте ги морковите, јајцата, маслото и шеќерот во блендер додека не добиете мазна смеса. Истурете во сад, додадете брашно и нежно мешајте. На крајот, додадете прашок за печиво и кратко мешајте. Истурете ја смесата во тавата и печете 30 минути. Тестирајте со чепкалка за заби – треба да излезе сува. Растопете го чоколадото и путерот на тивок оган или во микробранова печка (во интервали од 30 секунди). Оставете да се олади неколку минути, потоа додадете шеќер и јајца и добро измешајте. Додадете брашно и какао, кратко измешајте за да остане густа и кремаста маса. Истурете ја чоколадната смеса врз веќе испечената торта од моркови и внимателно израмнете ја со шпатула. Вратете во рерна и печете уште 20 минути. Проверете со чепкалка за заби: делот од морковот треба да биде сув, а делот од чоколадото малку леплив. Оставете ја тортата да се олади 10-15 минути, а потоа внимателно извадете ја од тавата. Сервирајте изладена или на собна температура. Добар апетит!