Потребно:
- 230гр брашно
- ½ лажичка сода бикарбона
- 1 прашок за печиво
- 150гр свежо изрендано цвекло
- 230гр кафеав шеќер
- 75гр суво грозје
- 75гр мелени ореви
- 3 јајца
- 1 лажичка цимет
- 80мл зејтин
- Сок од половина лимон
- Рендана кора од лимон
Подготовка: Во сад измешајте ги сувите состојки – брашното, содата, прашокот за печиво и циметот. Во друг сад изматете ги јајцата со шеќерот, а потоа додадавајте една по една жолчка. Од белките изматете цврст шам. Цвеклото излупете го и изрендајте го на ситно. Во смесата со јајца, додадете го цвеклото и измешајте. Додадете ја кората од лимон, сокот од лимон, ореви и сувото грозје и убаво измешајте. На крајот додадете ги сувите состојки и се заедно соединете. На крајот, со шпатула полека измешајте го шамот од белки. Смесата ставете ја во тавче претходно намастено ии наросено со брашно и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 200 степени, околу 55 минути. По 30 минути печење, колаќот покријте го со хартија за печење. Оставете да се олади, а пред сервирање декорирајте го по желба. Добар апетит!