РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Колач со гриз прелиен со цитрусен сируп

Ревани или равани во Грција, а рабани во Турција, е колач направен од гриз и јогурт и прелиен со сируп со вкус на цитрус. На Блискиот Исток е познат како басбуза (намура), а во Тунис и Египет како хариса или хариса хлу. Можете да го украсите со мелени бадеми, цитрус или кокос.

Потребно:

  • 150 гр брашно
  • 4 јајца
  • 200 гр крем сирење
  • 200 гр шеќер во прав
  • 200 гр гриз
  • 100 мл масло
  • 10 гр прашок за печиво
  • 1/2 лажичка сол
  • 1 лажица екстракт од ванила

За сирупот:

  • 700 мл вода
  • 800 гр шеќер
  • Кора од портокал
  • 1 лажица сок од лимон

Подготовка: Во тенџере налејте ја водата заедно со шеќерот, кората од портокал и сокот од лимон. Варете додека не зоврие, па оставете  на шпорет уште 7 минути и потоа тргнете го. Крем сирењето измаетете го со јајцата и шеќерот во прав. Додадете масло, просеаното брашно со прашокот за печиво, гризот, ванилата и солта. Миксирајте додека не добиете густа смеса без грутки. Потоа смесата ставете ја во тавче подмачкано со масло и израмнете. Печете во загреана рерна на 180°C околу 35 минути. Врелиот колач прелијте го со изладениот сируп. Исечете и украсете со кора од портокал. Добар апетит!