РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Колач со кафе и ореви

Комбинацијата од богат фил, арома на кафе и ореви го прави овој колач од оние десерти што се паметат по својот вкус.

Потребно: 

За кората:

  • 5 белки
  • 5 лажици шеќер
  • 1 лажица мелено кафе (или инстант кафе)
  • 100 гр мелени ореви
  • 1 лажица брашно
  • Прстофат сол

За филот:

  • 5 жолчки
  • 5 лажици шеќер
  • 100 мл млеко
  • 100 гр чоколадо
  • 125 гр маргарин или путер
  • 100 гр мелени ореви

Подготовка: Изматете ги белките со прстофат сол додека не се цврсти. Постепено додавајте шеќер и матете додека не добиете сјајна кремаста маса. Додадете ги мелените ореви, брашното и кафето. Мешајте лесно со жица за матење или шпатула. Истурете во плех обложен со хартија за печење. Печете на 180°C околу 15-20 минути додека не порумени. Оставете да се олади. Изматете ги жолчките со шеќерот, потоа додадете млеко и ставете на тивок оган. Гответе на пареа или на многу тивок оган, мешајќи постојано, додека не почне да се згуснува. Додадете го скршеното чоколадо и мешајте додека не се растопи. Тргнете од оган, додадете маргарин и ореви, па оставете го целосно да се олади. Можете да ги оставите корите цели или да ги исечете на два дела по должина. Премачкајте ги со фил. По желба, наросете со дополнителни јаткасти плодови или декорирајте со шлаг. Оставете го колачот да отстои во фрижидер најмалку 3-4 часа (идеално преку ноќ).  Добар апетит!