Потребно:
- 250 гр несолен путер, плус дополнително за подмачкување
- 250 гр чоколадо за готвење, грубо исечкано
- 4 јајца
- 250 гр шеќер
- 250 гр кафеав шеќер
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 250 гр брашно
- 1 лажичка прашок за пеќиво
- 100 гр бело чоколадо (парченца)
- 100 гр млечно чоколадо (парченца)
Подготовка: Загрејте ја рерната на 170°C. Подмачкајте и обложете ја тавата со хартија за печење. Во голема тава на тивок оган растопете го путерот и 250 гр чоколадо за готвење. Во меѓувреме, во голем сад за матење изматете ги јајцата со шеќерот и екстрактот од ванила со жица за матење. Во друг сад просејте ги брашното, прашокот за печиво и прстофат сол. Кога чоколадото и путерот ќе се растопат, оставете ги малку да се изладат, па со жица изматете ги во смесата со јајцата. На крајот со помош на метална жица изматете ја смесата со брашно и парчињата темно и млечно чоколадо, оставајќи половина од парчињата бело чоколадо. Истурете го тестото во подготвената тава. Печете 1 час, па извадете од рерна и посипете со преостанатите парчиња бело чоколадо. Вратете ја тавата во рерна и печете 15 минути или додека не се формира коричка одозгора. Оставете го колачот целосно да се излади во тавата, па послужете. Добар апетит!