РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Колач со цимет

Овој колач со цимет е како од слаткарница - мек и крцкав во исто време. Десерт што ќе им се допадне на сите.

Потребно:

За тестото:

  • 150 гр шеќер
  • 110 гр путер
  • 2 лажици масло
  • 2 јајца
  • 200 гр брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 150 мл јогурт
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • Џем од јагоди

За крцкавиот прелив:

  • 50 гр путер
  • 100 гр кафеав шеќер
  • 1 лажичка цимет во прав
  • 3 лажици брашно
  • 50 гр сечкани јаткасти плодови (ореви, бадеми, лешници)

За глазурата:

  • 50 гр шеќер во прав
  • 1-2 лажици млеко

Подготовка: Матете ги путерот и шеќерот додека не се добие пенаста смеса. Додадете масло, јајца и ванила, па кратко матете. Додадете го јогуртот со матење. Потоа додадете го брашното измешано со прашокот за печиво. Истурете ја половината од смесата во намастен и набрашнет калап (кружен или правоаголен). Ако користите џем, внимателно распоредете го врз првата половина. Прелијте ја преостанатата смеса врз него. Во посебен сад, измешајте го растопениот путер, кафеавиот шеќер, циметот, брашното и сечканите ореви. Издробете сè со вилушка додека не добиете рустична трошкаста смеса. Рамномерно распоредете го преливот врз колачот. Печете во претходно загреана рерна на 180°C околу 35-40 минути, или додека чепкалката за заби не излезе сува. Измешајте шеќер во прав со млеко до саканата конзистенција и прелијте врз изладениот колач. Добар апетит!