Потребно:
За кората
- 6 белки
- 80гр шеќер во прав
- 150гр мелени ореви
За филот
- 75гр путер или маргарин
- 180гр кисела павлака
- 280мл млеко
- 300мл слатка павлака
- 80гр шеќер во прав
- 1 ќесичка пудинг од ванила
- 2 ванилин шеќер
Подготовка: Изматете ги убаво белките и додадете го шеќрот и оревите. Ставете ја смесата во тавче да се пече на 180 степени околу 10-12 минути, зависно од рерната. Додека кората се пече, измаете го пудингот и шеќерот со малку млеко. Простанато млеко нека зоврие и во него додадете го изматениот пудинг. Варете додека не се згусне и додека е жежок доадете го путерот или маргаринот. Оставете да се олади. Изматете ја слатката павлака со шеќерот и киселата павлака и се заедно соединете со оладениот пудинг. Кората исечете ја по должина да се добијат две долги ленти. Филот премачкајте го помеѓу корите и оставете во фрижидер да се стегне.