Потребно:
За 4 порции
- 85 гр ленено семе
- ½ мало лажиче цимет
- Прстофат мелен ѓумбир
- 1 јаболка (излупена и исечкана на мали коцки од 2 сантиметри)
- 1 изматено јајце
Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 степени. Тавчето обложете го со хартија за печење. Во блендер или друг апаат, смелете го лененото семе, циметот и ѓумбирот, додека не станат во прав. Парчињата јаболка натопете ги едно по едно во изматеното јајце, а потоа од секоја страна извалкајте ги во смесата од ленено семе. Ставете ги на хартијата за печење и печете додека јаболката не омекне, од 20 до 25 минути. Измиксирајте, изгмечете со вилушка според потребите и возраста на детето.
Дел од печените јаболки кои не сте му ги понудиле на детето, ставете ги во фрижидер најмногу 3 дена, а во замрзнувач може да ги чувате најмногу шест месеци.