Потребно:
- 2 чаши млеко
- 1 ванилин шеќер или екстракт од ванила
- 4 жолчки
- 1/2 чаша шеќер
- 2 лажици густин (за згуснување)
- 2 чаши овошје по избор (на пр. јагоди, малини, боровинки)
Подготовка: Во тенџере измешајте го млекото и ванилинот шеќер (или екстракт од ванила) и ставете го на оган. Оставете да зоврие, па тргнете го од оган. Во друг сад измешајте ги жолчките, шеќерот и густинот додека не добиете изедначена смеса. Во смесата со жолчки постепено додавајте го врелото млеко со постојано мешање. Смесата вратете ја во тенџере и варете ја на тивок оган додека не се згусне (околу 5 минути), постојано мешајќи. Тргнете од оган, истурете во чинии или чаши за сервирање и изладете. Послужете го кремот од ванила со овошје одозгора. Добар апетит!