Потребно:
За 4 лица
- 1 голема шолја црвена леќа
- 3 големи лажици булгур
- 1 стапче целер
- 1 чешне лук
- 1 лажичка мелен црвен пипер
- 200мл пасирани домати
- 1 мала чили пиперка
- Сол
- Црн бибер
- Лимон
- Суво нане
Подготовка: Во вода што врие ставете ја леќата, лукот исечен на половина, целерот исечкан на 4-5 парчиња и чили пиперката. Додадете малку маслиново масло и сол. По 15 минути додадете го булгурот и мелениот пипер, по потреба додадете уште жешка вода и оставете да се вари уште половина час. Десет минути пред крај, додадете ги пасираните домати. Кога се ќе се свари, тргнете го тенџерето од оган, извадете ја чили пиперката, а се останато со рачен стап миксер, избендирајте. Со оглед дека смесата е густа, додадете уште малку жешка вода или зеленчуков бујон до саканата густина. Пред сервирање наросете сушено нане, а со лимон ќе ја зачините пред јадење. Добар апетит!