Потребно:
- 450 гр цвекло
- 150 гр компири
- 150 гр виолетов кромид
- 1 чешне лук
- 60 мл маслиново масло
- 1 л бујон од зеленчук
- 4-5 листови свежо нане
- Сол
- Црн пипер
- Ким
- Свеж магдонос по желба
Подготовка: Измиените и излупени цвекло и компири исечкајте ги на коцки. На малку масло пропржете го ситно сечканиот кромид, ситно сечканиот лук, кратко пропржете, па додајте ги цвеклото и компирите. Налејте го зеленчуковиот бујон и варете на тивок оган додека зеленчукот не омекне. Супата иситнете ја со рачен стап миксер и по потреба се додадете бујон. Зачинете со сол, бибер, ким и нане и уште малку нека проврие. Пред сервирање наросете со свеж магдонос. Добар апетит!