Потребно:
- 500гр карфиол
- 500гр компири
- 1 црвен кромид
- 1 чешне лук
- 800мл зеленчуков бујон
- 50гр сланина
- 4 лажици маслиново масло
- 50гр путер
- 1 лажичка куркума
- Сол
- Црн пипер
Подготовка: Карфиолот раздвојте го на постини цевтови и измијте го. Компирот излупете го и исечкајте ги на коцки. Кромидот и сланината ситно исечкајте ги. На умерена температура загрејте го маслиновото масло, па додадете го кромидот. Пржете ги неколку минути, а потоа додадете ја сланината. Згмечете го лукчето, додадете го и се заедно пржете една минута, па додадете го карфиолот и компирите. Посолете, додадете црн пипер, па додадете го зеленчуковиот бујон, претходно затоплен и се гответе 15 минути. Ако компирот е готов, тргнете го тенџерето од оган. Додадете го путерот и куркумата и со помош на миксер стап или блендер се соединете во крем супа. Добар апетит!