РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Кремаст колач со ванила, чоколадо и кокос

Ако сакате десерти кои изгледаат како да се од фина слаткарница - овој колач е токму тоа. Богата чоколадна брауни подлога, сочен слој кокос и свиленкаст ванила крема, слоевито се стопуваат во совршена рамнотежа на вкус и текстура. 

Потребно:

Чоколадна основа

  • 180 г чоколадо за готвење
  • 120 г путер
  • 120 г шеќер
  • 3 јајца
  • 80 г обично брашно
  • 1 прстофат сол
  • 1 лажичка екстракт од ванила

Слој од кокос

  • 200 г кокосово брашно
  • 200 мл засладено кондензирано млеко
  • 1 лажица рум или екстракт од рум (по желба)

Крем од ванила

  • 500 мл млеко
  • 2 жолчки од јајца
  • 60 г шеќер
  • 40 г згуснувач
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 200 мл слатка павлака

Подготовка: Растопете го чоколадото и путерот на пареа или на многу тивок оган. Додадете го шеќерот, потоа јајцата едно по едно, па екстрактот од ванила. Додадете го брашното и солта и нежно мешајте (не претерувајте со мешање). Истурете во плех обложен со хартија за печење. Печете на 170 °C околу 15-18 минути. Основата треба да остане малку влажна. Слој од кокос – Измешајте го кокосот со кондензираното млеко и додадете рум по желба. Премачкајте ја сè уште млаката чоколадна основа и малку измазнете. Крем од ванила – Загрејте ја ванилата во млекото додека не зоврие. Во посебен сад, изматете ги жолчките, шеќерот и густинот. Истурете го топлото млеко во смесата од жолчки, мешајќи постојано, потоа вратете на оган и гответе додека не се згусне. Оставете да се олади, мешајќи повремено за да не се создаде кора. Изматете ја павлаката и додадете ја во целосно изладениот крем. Нежно распоредете ја павлаката врз слојот од кокос. Посипете го колачот со рендано чоколадо и кокосови снегулки. Оставете да отстои во фрижидер најмалку 4 часа, идеално преку ноќ. Добар апетит!