
Потребно:
Чоколадна основа
- 180 г чоколадо за готвење
- 120 г путер
- 120 г шеќер
- 3 јајца
- 80 г обично брашно
- 1 прстофат сол
- 1 лажичка екстракт од ванила
Слој од кокос
- 200 г кокосово брашно
- 200 мл засладено кондензирано млеко
- 1 лажица рум или екстракт од рум (по желба)
Крем од ванила
- 500 мл млеко
- 2 жолчки од јајца
- 60 г шеќер
- 40 г згуснувач
- 2 лажички екстракт од ванила
- 200 мл слатка павлака

Подготовка: Растопете го чоколадото и путерот на пареа или на многу тивок оган. Додадете го шеќерот, потоа јајцата едно по едно, па екстрактот од ванила. Додадете го брашното и солта и нежно мешајте (не претерувајте со мешање). Истурете во плех обложен со хартија за печење. Печете на 170 °C околу 15-18 минути. Основата треба да остане малку влажна. Слој од кокос – Измешајте го кокосот со кондензираното млеко и додадете рум по желба. Премачкајте ја сè уште млаката чоколадна основа и малку измазнете. Крем од ванила – Загрејте ја ванилата во млекото додека не зоврие. Во посебен сад, изматете ги жолчките, шеќерот и густинот. Истурете го топлото млеко во смесата од жолчки, мешајќи постојано, потоа вратете на оган и гответе додека не се згусне. Оставете да се олади, мешајќи повремено за да не се создаде кора. Изматете ја павлаката и додадете ја во целосно изладениот крем. Нежно распоредете ја павлаката врз слојот од кокос. Посипете го колачот со рендано чоколадо и кокосови снегулки. Оставете да отстои во фрижидер најмалку 4 часа, идеално преку ноќ. Добар апетит!

















