Потребно:
- 1кг карфиол
- 60мл маслиново масло
- 60гр путер
- 1 гранче мајчина дишица
- 100гр кромид
- 4 чешниња лук
- 500мл павлака
- 500мл вода
- Сол
- Бел бибер во прав
Подготовка: Измијте го карфиолот и поделете го на цветови. Во тенџере ставете го маслиновото масло, додадете го путерот и растопете. Кога ќе се растопи, додадете едно гранче свежа мајчина душица, ситно исечканиот кромид и лук, и се заедно динствувајте пет минути. Додадете ги подготвените цветови карфиол и пржете на тивок оган 10 минути. Додадете ја павлаката за готвење и водата и варете додека зеленчукот не омекне. Состојките измиксирајте ги со блендер, со додавање на малку сол, масло и мелен бел бибер, се додека не добиете кремаста смеса. Ставете ја супата во чинии, а одозгора наросете со препечени парченца леб.