
Потребно:
- 500–600 г пилешко филе (на пр. стек од бело месо)
- 400 г компири – исечени на тенки кругови
- 2 моркова – исечени на кругови
- 1 мала главица кромид – ситно сечкан
- 2 чешниња лук – згмечени
- 200 мл павлака за готвење
- 100 мл млеко
- 50 г рендан кашкавал
- 1 лажица маслиново масло
- Малку путер (за мачкање тавче)
- Сол и бибер – умерено (може без бибер за најмалите)
- Малку сушен магдонос или копар (по избор)
Подготовка: Загрејте ја рерната на 200°C. Во тава на оган, загрејте малку масло и кратко запржете го кромидот и лукот – само да омекнат. Во сад измешајте ја павлаката, млекото, малку сол и половина од кашкавалот. Премачкајте огноотпорно тавче со малку путер. Наредете еден ред компири и моркови, врз нив половина од месото, па истурете малку од кремастата смеса. Повторете додека не се потрошат состојките. Одозгора посипете со остатокот од кашкавалот. Покријте со алуминиумска фолија и печете 30 минути. Тргнете ја фолијата и печете уште 10 минути – за да добие златна кора. Добар апетит!