РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Кремасто пилешко филе со компири и моркови во рерна

Меко пилешко месо со зеленчук и благ кремаст сос – идеален семеен ручек што го сакаат и најмалите.

Потребно:

  • 500–600 г пилешко филе (на пр. стек од бело месо)
  • 400 г компири – исечени на тенки кругови
  • 2 моркова – исечени на кругови
  • 1 мала главица кромид – ситно сечкан
  • 2 чешниња лук – згмечени
  • 200 мл павлака за готвење
  • 100 мл млеко
  • 50 г рендан кашкавал 
  • 1 лажица маслиново масло
  • Малку путер (за мачкање тавче)
  • Сол и бибер – умерено (може без бибер за најмалите)
  • Малку сушен магдонос или копар (по избор)

Подготовка: Загрејте ја рерната на 200°C. Во тава на оган, загрејте малку масло и кратко запржете го кромидот и лукот – само да омекнат. Во сад измешајте ја павлаката, млекото, малку сол и половина од кашкавалот. Премачкајте огноотпорно тавче со малку путер. Наредете еден ред компири и моркови, врз нив половина од месото, па истурете малку од кремастата смеса. Повторете додека не се потрошат состојките. Одозгора посипете со остатокот од кашкавалот. Покријте со алуминиумска фолија и печете 30 минути. Тргнете ја фолијата и печете уште 10 минути – за да добие златна кора. Добар апетит!