Подготовка:
За крофните:
- 250 гр брашно
- 60 гр шеќер
- 1 лажица прашок за печиво
- 1/2 лажичка сол
- 60 мл полномасно млеко
- 2 големи јајца
- 30 гр путер, стопен
- 2 лажички екстракт од ванила
- Масло за пржење
За глазурата:
- 130 гр шеќер во прав
- 2 лажици млеко
- 1 ванилин шеќер
Подготовка: За да ги направите овие крофни, прво подгответе го тестото, така што ќе го замешате брашното, шеќерот, прашокот за печиво и солта. Во друг сад измешајте ги млекото, јајцата, растопениот путер и екстрактот од ванила. Убаво измешајте ги влажните и сувите состојки. Расукајте го тестото на набрашнета површина со дебелина од околу 1,5 см. Исечете ги крофните со сечач за крофни или обликувајте ги со раце. Загрејте го маслото во големо тенџере. Пржете ги крофните во серии, вртејќи ги, додека не поруменат (околу 1-2 минути по страна). Извадете ги со лажица решетка и исцедете го на хартиени крпи. Во меѓувреме, подгответе ја глазурата со матење на шеќерот во прав, млекото и екстрактот од ванила додека смесата не стане мазна. Изладените крофни потопете ги во глазурата и оставете го вишокот да капе. Ставете ги на решетка за да се стегне. Послужете и уживајте. Добар апетит!