Потребно:
- 3 големи компири
- 1 лажичка лук во прав
- 1 лажичка кромид во прав
- 1 лажичка црвен пипер во прав
- 2 лажици инстант квасец
- 2 до 4 лажици пченкарно брашно
- Голем прстофат сол и црн пипер
- 2 лажици путер
- 1 лажица маслиново масло
- 4 чешниња лук
Подготовка: Прво излупете го и исечете го компирот на коцки, па сварете го во вода со малку сол додека да омекне. Префрлете го во сад, посипете со зачините и пченкарното брашно и изгмечете го во пире, па од смесата формирајте топчиња. Во тава растопете го путерот и пржете додека топчињата не станат крцкави. На масло и путер пропржете го ситно сечканиот лук неколку минути додека да омекне, а потоа додајте ги топчињата од компир и уште малку пропржете ги врз лукот. Добар апетит!