РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Лава колач со бело чоколадо

Сочен лава колач со бело чоколадо и со сладолед од ванила и шумско овошје е десерт што сите ќе го обожаваат.

Потребно:

  • 120 г бело чоколадо
  • 120 г путер
  • 240 г шеќер во прав
  • 2 јајца
  • 2 жолчки од јајца
  • 6 лажици брашно

Подготовка: Прво, загрејте ја рерната на 220 степени Целзиусови. Напрскајте ги калапите за лава торта со масло, а потоа оставете ги настрана. Измешајте го путерот и белото чоколадо и растопете ги на пареа. Додадете шеќер во прав и измешајте рамномерно. Потоа додадете ги јајцата и жолчките и матете додека добро не се соедини. Додадете го брашното за добро да се соедини. Сипете и рамномерно распоредете го тестото во подготвениот калап. Печете на 220 степени Целзиусови од 11 до 13 минути додека рабовите не станат цврсти, а средината мека. Оставете ги да се изладат 2 минути. Внимателно одвојте го колачот од рабовите со нож, а потоа превртете на чинија или сад за сервирање. Сервирајте со шеќер во прав, сладолед од ванила и шумско овошје. Десертот јадете го веднаш. Добар апетит!