
Потребно:
- 120 г бело чоколадо
- 120 г путер
- 240 г шеќер во прав
- 2 јајца
- 2 жолчки од јајца
- 6 лажици брашно
Подготовка: Прво, загрејте ја рерната на 220 степени Целзиусови. Напрскајте ги калапите за лава торта со масло, а потоа оставете ги настрана. Измешајте го путерот и белото чоколадо и растопете ги на пареа. Додадете шеќер во прав и измешајте рамномерно. Потоа додадете ги јајцата и жолчките и матете додека добро не се соедини. Додадете го брашното за добро да се соедини. Сипете и рамномерно распоредете го тестото во подготвениот калап. Печете на 220 степени Целзиусови од 11 до 13 минути додека рабовите не станат цврсти, а средината мека. Оставете ги да се изладат 2 минути. Внимателно одвојте го колачот од рабовите со нож, а потоа превртете на чинија или сад за сервирање. Сервирајте со шеќер во прав, сладолед од ванила и шумско овошје. Десертот јадете го веднаш. Добар апетит!