Потребно:
- 1 тиквичка
- 180 гр кашкавал
- 50 гр презла
- 1-2 лажички италијански зачин
- 1 лажичка лук во прав
- 120 гр сланина или пршута
Подготовка: Тиквичките исечкајте ги тенко по должина. Посолете ги и оставете ги да се исцедат, а потоа избришете ги со крпа. Валкајте ги во презлата што сте ја измешале со италијанскиот зачин и лукот во прав. Редете ги во тавче обложено со хартија за печење. Зачинете со сол и бибер, па одозгора наредете пршута или сланина и одозгора рендан кашкавал. Така редете додека не ги потрошите состојките, а последниот ред треба да биде рендан кашкавал. Се пече во рерна загреана на 180°C околу 40 минути. Добар апетит!