Потребно:
- 40 гр свеж спанаќ
- 90 гр цветови брокула
- 500 гр рикота сирење
- 2 чешниња лук
- 10 гр свеж сечкан босилек
- 300 гр рендана моцарела
- 20 гр рендано сирење Пекорино Романо
- 300 мл неутрална павлака
- Тестенини за лазања
Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 степени. Исечкајте ги листовите спанаќ и брокулата и ставете ги во поголем сад. Додадете ја рикотата, ситно сечканиот лук, босилекот, 2/3 моцарела и пекорино романо и измешајте сè заедно. Истурете околу 100 мл неутрална крем павлака на дното на садот за печење на лазањата, а потоа ставете ги тестенините за лазања врз тоа. Повторно ставете уште 100 мл од павлаката, па филот од зеленчук и сирење, па повторно тестенините и повторете ја постапката додека не ги потрошите сите состојки. Додадете ја преостанатата моцарела врз лазањите, цврсто покријте го садот со подмачкана фолија и печете 15 минути. Отстранете ја фолијата и печете уште 8 до 10 минути. Добар апетит!