РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Лазањи со грав

Лазањите со грав се многу лесни за правење и многу богати со фил.

Потребно:

  • 1 лажица масло
  • 1 мал кромид, сечкан
  • 1 чешне лук, многу ситно сечкано
  • 400 гр конзервиран грав, исцеден
  • 400 гр домати исечени на коцки
  • ½ црвена пиперка, сечкана
  • 1 лажичка сушен босилек
  • 1 лажичка суво оригано
  • Сол и бибер по вкус
  • 3 лажици путер
  • 3 лажици универзално брашно
  • 360 мл млеко
  • 120 гр рендан пармезан
  • 4 теста за лазањи
  • 115 гр рендан кашкавал

Подготовка: Загрејте ја рерната на 175 степени. Загрејте го маслото на средна температура и пржете го кромидот додека не омекне. Додадете го лукот и пржете го и него. Додадете го гравот, доматите и црвената пиперка. Зачинете со босилек, оригано, сол и бибер. Продолжете со пржење 10 минути и повремено мешајте. Растопете го путерот во тенџере на средна топлина и постепено мешајте го брашното додека не се изедначи. Полека измешајте го млекото. Помешајте го пармезанот и продолжете да готвите и мешајте додека малку не се згусне. Намачкајте 1/2 од смесата со грав во тавата и ставете 2 листови лазањи одозгора. Премачкајте со преостанатата смеса со грав и повторно ставете тестенини одозгора. Прелијте со сосот и посипете со рендан кашкавал. Печете 20 минути во загреана рерна, или додека не поруменат. Добар апетит!