
Потребно:
- 1 лажица масло
- 1 мал кромид, сечкан
- 1 чешне лук, многу ситно сечкано
- 400 гр конзервиран грав, исцеден
- 400 гр домати исечени на коцки
- ½ црвена пиперка, сечкана
- 1 лажичка сушен босилек
- 1 лажичка суво оригано
- Сол и бибер по вкус
- 3 лажици путер
- 3 лажици универзално брашно
- 360 мл млеко
- 120 гр рендан пармезан
- 4 теста за лазањи
- 115 гр рендан кашкавал
Подготовка: Загрејте ја рерната на 175 степени. Загрејте го маслото на средна температура и пржете го кромидот додека не омекне. Додадете го лукот и пржете го и него. Додадете го гравот, доматите и црвената пиперка. Зачинете со босилек, оригано, сол и бибер. Продолжете со пржење 10 минути и повремено мешајте. Растопете го путерот во тенџере на средна топлина и постепено мешајте го брашното додека не се изедначи. Полека измешајте го млекото. Помешајте го пармезанот и продолжете да готвите и мешајте додека малку не се згусне. Намачкајте 1/2 од смесата со грав во тавата и ставете 2 листови лазањи одозгора. Премачкајте со преостанатата смеса со грав и повторно ставете тестенини одозгора. Прелијте со сосот и посипете со рендан кашкавал. Печете 20 минути во загреана рерна, или додека не поруменат. Добар апетит!