
Потребно:
- 4 јајца
- 3 лажици какао во прав
- 1 лажица пченкарен скроб
- 2 лажички стевиа
За полнење:
- 350 гр свежо сирење
- 100 мл јогурт
- 10 гр желатин
- 100 мл вода
- 2 лажици чиа семе
- Кој било засладувач (3-4 капки)
Подготовка: Одделете ги жолчките и белките, а потоа изматете ги жолчките. Потоа додадете ги просеаното какао и скробот. Сè добро измешајте, а потоа изматете ги белките со стевиа во прав. Измешајте ги двете смеси, а потоа нежно соединете. Се става во плех обложен со хартија за печење, па се пече во загреана рерна на 180°C околу 15 минути. Во сад измешајте го свежото сирење, јогуротт и засладувачот по желба (3-4 капки). Убаво соединете со рачен миксер или можете да користите и блендер. Желатинот измешајте го со вода и оставете го да набабри. Потоа растопете го на пареа, па додајте го во филот. Се добро измешајте. На крајот додадете ги чиа семките и повторно измешајте. Кората исечете ја на 2 еднакви дела, па едната кора ставете ја во калап. Прелијте го филот и израмнете го, па ставете ја втората кора. Се лади во фрижидер половина час и се сервира. Добар апетит!