
Потребно:
- 1 литар млеко
- 170 гр шеќер
- 3 лажици брашно
- 3 супени лажици скроб
- 1 жолчка од јајце
- 10 гр ванилин шеќер
- 1 кесичка шлаг
- 400 гр бисквити од какао
- 200 мл вода
- 1 лажица инстант кафе
За ганашот:
- 200 мл слатка павлака
- 60 гр чоколадо
Подготовка: Во тенџере ставете го млекото, додадете шеќер, брашно, скроб и жолчката, па сè добро измешајте. Гответе додека не се згусне со постојано мешање. На крајот додадете ванилин шеќер и добро измешајте да се соединат сите состојки. Потоа тргнете го тенџерето од шпоретот, покријте го со прпѕирна фолија и оставете го филот да се излади. Измешајте го кафето со жешка вода, па промешајте. Кога ќе се олади фолот, додадете го шлагот и убаво изматете. Во калапот наредете ги бисквитите потопени во кафе, па одозгора прелијте со филот, па уште еден ред бисквити, па фил и така додека не ги искористите сите состојки. Последниот ред треба да биде со фил. Ставете го десертот во фрижидер да се стегнае, а во меѓувреме направете го ганашот со топење на чоколадото и слатката павлака. Прелијте врз филот и вратете го колачот уште малку да се олади. Добар апетит!