Потребно:
- 350 гр јагоди
- 400 мл слатка павлака
- 30 гр шеќер
- 1 лажица сок од лимон
- 125 мл јогурт со вкус на јагода
- 300 мл топла вода
Подготовка: Исчистете, измијте и исечете 200 гр јагоди на кругови. Покријте го дното и рабовите на калапот 21×11см со јагоди. Во тенџере ставете ги сечканите јагоди (150 гр.), а потоа додадете шеќер и сок од лимон. Варете додека јагодите не го испуштат својот сок, па кога смесата ќе почне да врие, варете уште 10 минути. Добиената смеса убаво изблендирајте ја, па во неа додадете го јогуртот со јагоди. Сè добро измешајте. Изматете ја слатката павлака, па додадете го филот со јагоди и јогурт. Сè убаво соединете со миксер, а потоа добиената смеса истурете ја во калапот. Покријте со проѕирна фолија и ставете во замрзнувач најмалку 4 часа, а потоа послужете. Добар апетит!