Потребно:
- 500гр спирални тестенини
- 50гр пармезан
- 1 модар патлиџан
- 1 морков
- 1 кромид
- 2 чешлиња лук
- 400 грама лупени домати
- 1 лажица кафеав шеќер
- 50гр црни маслинки без семки
- 4 лажици маслиново масло
- Оригано
- Сол
- Бибер
Подготовка: Сварете ги тестенините на вообичаен начин, но во водата додадете неколку капки маслиново масло. Кога ќе бидат готови, убаво исцедете ги од вода. Лукот и кромидот ситно исечкајте ги ситно, модриот патлиџан излупете го и исечете на коцки, а црните маслинки на кругови. Морковот изрендајте го на крупно, а излупените домати изблендирајте ги. На малку маслиново масло пропржете го морковот, кромидот и лукот, а потоа додадете го и модриот патлиџан и се заедно пропржете. Продолжете да ги динствувате состојки, со постпено додавање вода по потреба. Кога зеленчукот ќе биде половично готов, додадете ги изблендираните домати, маслинките, шеќерот и зачините по желба. Гответе на умерена температура додека сите состојки не омекнат и не добиете изедначена смеса. При крајот на готвењето додадете го пармезанот и ориганото. Сварените тестенини прелијте ги со подготвениот сос и полека измешајте.