РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Летни тестенини

Рецепт типичен за медитеранската кујна, кој обичните тестенини ќе ги покрие со највкусен пикантен италијански сос од домати.

Потребно:

  • 500гр спирални тестенини
  • 50гр пармезан
  • 1 модар патлиџан
  • 1 морков
  • 1 кромид
  • 2 чешлиња лук
  • 400 грама лупени домати
  • 1 лажица кафеав шеќер
  • 50гр црни маслинки без семки
  • 4 лажици маслиново масло
  • Оригано
  • Сол
  • Бибер

Подготовка: Сварете ги тестенините на вообичаен начин, но во водата додадете неколку капки маслиново масло. Кога ќе бидат готови, убаво исцедете ги од вода. Лукот и кромидот ситно исечкајте ги ситно, модриот патлиџан излупете го и исечете на коцки, а црните маслинки на кругови. Морковот изрендајте го на крупно, а излупените домати изблендирајте ги. На малку маслиново масло пропржете го морковот, кромидот и лукот, а потоа додадете го и модриот патлиџан и се заедно пропржете. Продолжете да ги динствувате состојки, со постпено додавање вода по потреба. Кога зеленчукот ќе биде половично готов, додадете ги изблендираните домати, маслинките, шеќерот и зачините по желба. Гответе на умерена температура додека сите состојки не омекнат и не добиете изедначена смеса. При крајот на готвењето додадете го пармезанот и ориганото. Сварените тестенини прелијте ги со подготвениот сос и полека измешајте.