Потребно:
- 1,3 кг пилешки крилца
- 1/2 лажичка прашок за печиво
- 3 лажици бел оцет
- 3 лажици јаболков оцет
- 2 лажици ладен путер
- 1/2 лажичка шеќер
- 1/2 лажичка лук во прав
- 3-4 лажици маслиново масло
Подготовка: Во сад ставете ги крилцата и прелијте ги со маслиново масло, сол, бибер и прашок за печиво. Добро измешајте сè за добро да се впие маринадата. Во тавче на средна температура ставете го белиот и јаболковиот , потоа додадете го шеќерот, лукот во прав и малку сол и бибер. Сè убаво измешајте, па оставете течноста да зоврие, околу две минути. Исклучете ја ринглата, па додадете го путерот исечкан на коцки и мешајте додека и тој да се растопи. Во друга тава подмачкана со масло се редат крилцата и се печат во загреана рерна на 200°C околу 10 минути, па се превртуваат на другата страна и се печат уште 10 минути. Кога ќе бидат печени, со сосот прелијте ги готовите крилца. Добар апетит!