РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Маринирани пилешки крлица во сос од оцет

Печено пилешко е секогаш добар предлог за вкусен и сочен ручек.

Потребно:

  • 1,3 кг пилешки крилца
  • 1/2 лажичка прашок за печиво
  • 3 лажици бел оцет
  • 3 лажици јаболков оцет
  • 2 лажици ладен путер
  • 1/2 лажичка шеќер
  • 1/2 лажичка лук во прав
  • 3-4 лажици маслиново масло

Подготовка: Во сад ставете ги крилцата и прелијте ги со маслиново масло, сол, бибер и прашок за печиво. Добро измешајте сè за добро да се впие маринадата. Во тавче на средна температура ставете го белиот и јаболковиот , потоа додадете го шеќерот, лукот во прав и малку сол и бибер. Сè убаво измешајте, па оставете течноста да зоврие, околу две минути. Исклучете ја ринглата, па додадете го путерот исечкан на коцки и мешајте додека и тој да се растопи. Во друга тава подмачкана со масло се редат крилцата и се печат во загреана рерна на 200°C околу 10 минути, па се превртуваат на другата страна и се печат уште 10 минути. Кога ќе бидат печени, со  сосот прелијте ги готовите крилца. Добар апетит!