РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мек колач со јаболка и цимет

Миризлив домашен десерт кој ќе ја исполни кујната со есенска топлина – совршен со чај или чаша млеко.

Потребно:

  • 2 големи јаболка (по можност киселкасти – на пр. зелени)
  • 2 јајца
  • 100 г шеќер (може и кафеав за поблага арома)
  • 1 ванилин шеќер
  • 100 мл масло
  • 120 мл млеко
  • 200 г брашно
  • 1 кесичка прашок за печиво
  • 1 лажичка цимет
  • Прстофат сол
  • По желба: една рака ореви, суво грозје или бадеми

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180°C. Јаболките излупете ги и исечете ги на мали коцки. Можете и да ги изрендате. Во длабок сад, измаете ги јајцата со шеќерот и ванилата додека не станат светли. Додадете го маслото и млекото, па промешајте. Во друг сад измешатеј ги сувите состојки: брашното, прашокот за печиво, цимет и сол. Соединете ги сувите и течните состојки. Додадете ги јаболките и, по желба, малку ореви или суво грозје. Истурете ја смесата во подмачкано тавче (или обложено со хартија за печење). Печете 35–40 минути, додека не порумени и не излезе чист чепкалка. Добар апетит!