РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мимоза колач

Овој кремаст колач ќе го воодушеви секој гостин, а што е најважно, не ви се потребни скапи состојки за да го направите.

Потребно:

За кората:

  • 250 гр путер или маргарин
  • 125 гр шеќер во прав
  • ½ кесичка прашок за печиво
  • 4 жолчки
  • 4-5 лажици кисела павлака
  • 500 гр брашно
  • кора од еден лимон

За кремот:

  • 500 мл млеко
  • 5 лажици брашно
  • 200 гр шеќер во прав
  • 200 гр путер или маргарин
  • 1-2 лажици рум или сок од лимон (за арома)
  • џем од вишни (или слично, за премачкување)

Подготовка: Од сите состојки за кората се замесете тесто и оставете го да отстои околу 30 минути. Од него развлечете четири кори со димензии приближно 25 × 35 см. Печете ги на хартија за печење во рерна загреана на 170°C додека рабовите не почнат да добиваат светла боја (10-15 минути). Во половина млеко сварете го шеќерот. Во другата половина измешајте го брашното и варете додека смесата не се згусне. Изладете ја згуснатата смеса, а потоа измешајте го омекнатиот путер и додадете рум или сок од лимон за вкус. Првата кора тенко премачкајте ја со џем од вишни. Врз неа ставете ја втората кора и премачкајте со крем. Потоа нанесете ја третата кора, намачкајте ја со џем и завршете со четвртата кора. Лесно притиснете го колачот и оставете добро да се излади за да се залепат корите и да се впие џемот. Добар апетит!