РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мини принцес крофни

Ова е рецепт за принцес крофните во мини верзија кои кремасти и меки и за секоја пригода.

Потребно: 

  • 240 мл вода
  • 120 мл масло
  • 240 гр брашно тип 400
  • 1 кесичка прашок за печиво
  • 4 јајца

За филот:

  • 3 кесички пудинг од ванила
  • 700 мл млеко
  • 8 лажици шеќер
  • 250 гр маргарин
  • 1 кесичка шлаг

Подготовка: Трите кесички пудинг измешајте ги во 200 мл млеко, а на шпорет ставете 500 мл млеко со шеќер да проврие и да се свари пудингот. Кога ќе се олади филот, изматете го маргаринот со миксер и се соединете. Оставете малку да отстои, а потоа во филот додадете го изматениот шлаг. За да ги подготвите крофните, зовријте ја водата со маслото. Тргнете го од оган и додадете го брашното со прашокот за печиво и убаво измешајте. Оставете да се излади, па додадете ги јајцата и мешајте со рака. Откако убаво ќе изамесите, на плех обложен со хартија за печење, вадете ги крофните со полна кафена лажица. Печете ги во рерна околу 15-20 минути. Крофните исечете ги на половина и полнете ги со подготвениот фил. Украсете по желба со шеќер во прав. Добар апетит!