РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мисиркино во сос

Ако мака мачите да најдете рецепт за ручек во кој еднакво ќе уживаат и децата и возрасните- не барајте понатаму. Мисиркиното месо подготвено на овој начин ќе ги воодушеви и најпребирливите.

Потребно:

  • 500 гр мисиркини гради
  • 500 мл павлака за готвење (10% м.м.)
  • 1 лажица сенф
  • 1 дл вода
  • 1 кромид
  • 1 чешне лук
  • 2 лажички сечкан свеж магдонос
  • 1 лажичка сол
  • ½ лажичка сув зачин
  • Малку црн пипер
  • 2 лажици масло

Подготовка: Месото исечкајте го на коцки, зачинете со сол, бибер, сув зачин и сенф. Добро измешајте и оставете да се маринира околу еден час. Во длабока тава загрејте го маслото и на умерен оган динствувајте го ситно сечканиот кромид и лукот додека не стане стаклен. Додадете го мисиркиното месо и динствувајте околу 10 минути, повремено мешајќи. Прелијте со павлаката за готвење и оставете да се готви на средна температура околу 10 минути. Додадете бибер и сол по желба. Додадете го исечканиот магдонос. Послужете со пире од компири или ориз и салата по желба. Добар апетит!