
Потребно:
- 2 ¼ шолји обично брашно
- ½ лажичка сол
- 1 ½ лажичка сув квасец
- 3 лажици шеќер
- 1 јајце (собна температура)
- 1 лажица растително масло
- 1 лажица растопен путер
- 6 лажици топло млеко
За премачкувањеа: 1 жолчка од јајце + 2 лажици млеко
По желба: сусам, афион или крупна сол за посипување

Подготовка: Во сад ставете млако млеко, додадете шеќер и квасец. Измешајте и оставете 5-10 минути за квасецот да се пени. Просејте го брашното во голем сад и додадете ја солта. Додадете јајце, масло, растопен путер и смесата од квасец во средината. Месете го тестото 8-10 минути рачно или 6-8 минути со миксер со додаток за тесто за да добиете мазно, еластично и малку лепливо тесто. Намастете сад, ставете го тестото во него, покријте го со чиста кујнска крпа или проѕирна фолија и оставете го на топло место 60-90 минути, додека не се дуплира во големина. Притиснете го тестото лесно со тупаница за да ги ослободите воздушните меурчиња, а потоа префрлете го на набрашнета површина. Поделете го на три еднакви дела. Секој дел замотајте го во нишка долга околу 30-35 см и дебела околу 2-3 см. Плетете ја плетенката, криејќи ги краевите под неа. Ставете ја на плех обложен со хартија за печење, покријте ја и оставете ја да нарасне уште 30-45 минути. Загрејте ја рерната на 180 °C (горна + долна температура). Измешајте ја жолчката од јајцето и млекото и премачкајте ја плетенката со четка. По желба, посипете со сусам или афион и печете 25-30 минути. Ако горната страна премногу брзо порумени, покријте ја со лист алуминиумска фолија во последните 10 минути. Добар апетит!

















