Потребно:
- 2 големи модри патлиџани
- 300 гр болоњезе сос
- 4-5 лажици маслиново масло
- 1 кромид
- 1 чешне лук
- 50 гр рендан кашкавал
- Павлака
- Сол
- Црн пипер
Подготовка: Модрите патлиџани измијте ги и пресечете ги на половина, издлабете ги и исечете го нивното месо на ситни парчиња. На три лажици маслиново масло пропржете го кромидот, додадете го иситнетиот лук и месото од модриот патлиџан и динствувајте додека не биде готово. Додадете готов болоњезе сос, сол, бибер и измешајте. Издлабените модри патлиџани ставете ги во сад обложен со хартија за печење и премачкајте ги со малку маслиново масло. Наполнете ги со подготвениот фил и посипете со ренданиот кашкавал. Печете во загреана рерна на 190 °C околу 30 минути. Печените модри патлиџани оставете ги да одморат десетина минути пред да ги послужите. Послужете со кисела павлака. Добар апетит!