
Потребно:
За тестото:
- 1 шолја брашно
- 2 јајца
- 1 шолја шеќер
- 1 лажичка ванилин шеќер
- 1 шолја млеко
- 2 лажици путер
- 1 лажичка прашок за печиво
- Прстофат сол
За глазурата:
- 4 лажици путер
- 1/2 шолја кафеав шеќер
- 2 лажици млеко
- 1/2 шолја кокос
- Ореви за посипување
Подготовка: Во сад изматете ги јајцата со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не станат светли и пенести. Во тенџере растопете ги млекото и путерот и додадете ги во смесата со јајцата. Измешајте ги брашното, прашокот за печиво и солта и полека измешајте во течната смеса. Истурете во подготвениот калап (правоаголен, средна големина) и печете на 180 степени околу 25 минути, додека површината не добие златно кафеава боја. Додека колачот се пече, во тенџере растопете го путерот, додајте ги кафеавиот шеќер, млекото и кокосот и варете неколку минути додека се да се соедини. Печениот колач се вади од рерна, се премачкува со топлата глазура и се враќа во рерна уште 2-3 минути под горниот грејач за глазурата лесно да се карамелизира. По желба посипете со сечкани, потпечени ореви. Оставете го малку да се излади пред послужување. Добар апетит!