РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мрзлива пита со мак

Мрзливата пита со мак е едноставен, но богат колач кој сигурно ќе им се допадне и на љубителите на традиционалните вкусови и на оние кои бараат нешто ново, но проверено добро.

Потребно:

За тестото:

  • 170 гр путер (омекнат)
  • 100 гр шеќер во прав
  • 2 жолчки
  • 300 гр брашно
  • 2 лажички сода бикарбона

За филот:

  • 150 гр шеќер
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 200 гр мелен мак
  • 100 гр путер
  • Рендана кора од 1/2 лимон
  • 200 мл млеко
  • 2 белки

Подготовка: Изматете го омекнатиот путер со шеќерот во прав. Додадете ги жолчките и добро измешајте. Промешајте го брашното измешано со сода бикарбона и замесете мазно, ронливо тесто. Поделете го тестото на два дела – едниот дел треба да биде малку поголем. Ставете го во фрижидер додека го подготвувате филот. Во тенџере ставете ги млекото, шеќерот и ванилиниот шеќер, додадете путер и загрејте додека не се растопи. Додадете го мелениот мак и кората од лимон, варете неколку минути додека смесата не се згусне. Оставете да се излади. Изматете ги белките додека не се стегнат и внимателно измешајте ги во изладениот мак. Поголемиот дел од тестото развлечете го и префрлете го во плех со димензии приближно 33 x 29 см, обложен со хартија за печење. Над кората рамномерно распоредете го филот. Преостанатиот дел од тестото изрендајте го преку филот. Печете во рерна загреана на 160°C (со вентилатор) околу 25 минути, додека површината не добие малку златна боја. Изладете, посипете со шеќер во прав и исечете на коцки. Добар апетит!