РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мрзлива пита со вишни

Кога би требало да избереме еден десерт кој не враќа во детството, тоа секако би била мрзливата пита со вишни, чиј рецепт ви го претставуваме во продолжение.

Потребно:

За тестото:

  • 300 гр маргарин
  • 700 гр брашно
  • 2 цели јајца и 2 жолчки
  • 200 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • Кора од лимон
  • 500 мл млеко
  • 1 грст мелени ореви

За полнењето:

  • 1 кг вишни (замрзнати, без семки)
  • 100 гр гриз
  • 100 гр шеќер

Подготовка: Измешајте го брашното со омекнат маргарин, додадете го шеќерот, ванилиниот шеќер, кората од лимон, јајцата и млекото и замесете мазно, меко тесто. Месете додека не престане да се лепи на површината на масата. Загрејте ги вишните на тивок оган, а потоа измешајте го гризот и варете додека не се впие целиот сок. Добро изладете, па додадете шеќер. Тавчето премачкајте го со тенок слој на маргарин, а потоа со рака распоредете 3/5 од тестото рамномерно по површината и малку подигнете ги рабовите по страните на тавчето. По тестото посипете малку мелени ореви. Врз тестото премачкајте го изладениот фил од вишни, а преку него остатокот од тестото вака: на набрашнета маса развлечете го според големината на тавчето, па намотајте го на сукалото и префрлете го о тавчето. Со прстите притиснете ги страните на тестото, со вилушка прободете ја питата по целата површина и премачкајте со една белка од јајце. Печете на 200-220 степени додека убаво порумени. Кога ќе се олади, со остар нож исечете го на помали коцки и посипете го со шеќер во прав. Добар апетит!