РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мусака од боранија

Кај нас мусаката најчесто се прави од компири и мелено месо, но популарна е и грчката мусака која се прави со модар патлиџан и бешамел сос. Доколку сакате да направите совршен ручек за целото семејство, тогаш ви предлагаме да ја пробате мусаката со боранија, која ќе ги воодушеви сите уште од првиот залак.

Потребно: 

  • 1 кг боранија
  • 500 гр мелено месо
  • 4 јајца
  • 200 мл масло
  • 3 чешниња лук
  • 2 главици кромид
  • 180 гр кисела павлака
  • 1 китка магдонос

Подготовка: Едниот кромид исечкајте го, па пропржете го на масло. Кога ќе омекне, додадете го иситнетиот лук и исчистената боранија. Посолете и побиберете, налејте малку вода, па динствувајте. Гответе додека боранијата не омекне, а по потреба додадете уште вода. Во тавче пропржете го другиот ситно исечкан кромид, па додадете го меленото месо. Зачинете по желба и испржете. Тргнете го од шпорет, па во месото додајте едно изматено јајце и сечканиот магдонос. Сè убаво измешајте, па во тавата што сте ја подмачкале со масло наизменично редете боранија и мелено месо. Последниот ред треба да биде боранија. Останатите 3 јајца изматете ги со павлаката, зачинете по желба и потоа прелијте ја мусаката. Се пече во рерна на 200°C околу 40 минути. Добар апетит!