
Потребно:
За основата:
- 200 гр. помали бисквити
- 100 мл млеко за за потопување на бисквитите
За кремот:
- 600 мл млеко
- 2 пудинзи од ванила
- 100 г шеќер
- 2 кесички ванилин шеќери
- 100 г путер
- 250 мл слатка павлака
- 250 г свежи јагоди
Подготовка: Сварете го кремот така што ќе одвоите околу 100 мл млеко, ќе го измешате пудингот и шеќерот и ќе го доведете остатокот од млекото до вриење. Кога млекото ќе зоврие, сварете го пудингот во него. Оладете го и додадете го путерот во изладениот пудинг. Редете го колачот така што ќе ја потопите секоја бисквита во млекото и ќе ја распоредите во калап со димензии 20×30 см. Кремата поделете ја на два дела и првиот дел распоредете го врз бисквитите. Исечете ги јагодите и наредете ги врз првиот слој крем. Премачкајте го вториот слој од кремот. Завршете со слој шлаг, така што ќе ја изматите слатката павлака и ќе го премачкате преку целата торта. Пред послужување, добро изладете го колачот и исечете го на коцки. Добар апетит!