РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Најдобар џем од сливи со темно чоколадо

Подгответе го највкусниот џем од сливи за кој сите ќе ве прашаат за рецептот. Сè што ви треба е трик состојката - темно чоколадо!

Потребно:

  • 5 кг сливи
  • 2,5 кг шеќер
  • 300 г темно чоколадо за готвење

Подготовка: Измијте ги зрелите сливи, извадете ги семките, но не ги лупете. Сомелете ги во машина за месо за да се добие каша. Додадете шеќер во кашата од сливи. Добро измешајте сè и ставете во длабоко тавче или тава со метални рачки. Вклучете ја рерната на максимум и ставете го садот со кашата од сливи да се крчка. Мешајте повремено, околу 15 минути. По еден час, проверете дали овошјето доволно поруменило (ако не, оставете го уште половина час). Скршете го чоколадото на парчиња. Кога кашата ќе се испече, извадете го плехот или тавата од рерна и, додека е сè уште жешко, додадете го чоколадото. Промешајте за да се соедини. Стерилизирајте неколку тегли со капаци, а кога ќе се изладат, наполнете ги со млак џем. Не ставајте ги веднаш капаците, туку вратете ги во рерна за да се испечат уште малку и кората да се стегне. Оставете го џемот во рерна да отстои до следниот ден. Затворете ги херметички со капаци и ставете ги на ладно и темно место. Добар апетит!