
Потребно:
- 6 ладни јајца
- 1 лажица путер
- Сол и бибер, по вкус
- 1 лажичка павлака (крем фреш)
- Свежо сечкан власец (или млад кромид) за декорација
Подготовка: Во длабок сад или тава, скршете ги јајцата и додадете го путерот. Не ги матете однапред – сè се прави во тавата. Ставете го садот на силен оган и веднаш почнете да мешате со гумена или силиконска шпатула. Важно е постојано да го стружете дното на садот. По 30 секунди пржење, тргнете го од оган и продолжете да мешате уште 10 секунди. Вратете го на оган и повторете го овој процес 3 до 4 пати, вкупно околу 3 минути. На овој начин, добивате мек и воздушест омлет. Кога омлетот е речиси готов, додадете сол, бибер, павлака и малку свеж власец. Павлаката ја лади смесата и ја запира понатамошната термичка обработка, а во исто време дава богат, нежен вкус. Префрлете го омлетот во чинија, наросете со власец или млад кромид и послужете додека е топло. Одличен е со препечен леб, авокадо или чаден лосос. Добар апетит!