РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Најдобар рецепт за портокалопита

Брз и едноставен рецепт за подготовка на добро познатиот грчки десерт - портокалопита.

Потребно:

  • 1 пакување кори за пита 
  • 4 јајца
  • 200 мл грчки јогурт
  • 150 г шеќер
  • 120 мл масло 
  • 1 кесичка прашок за печиво
  • Кора од 1 портокал (рендана)
  • Сок од 1 портокал
  • Ванилин шеќер

За сирупот

  • 200 мл вода
  • 200 г шеќер
  • Сок од 2 портокали
  • Кора од 2 портокали
  • 1 стапче цимет (по желба)

Подготовка:  Ставете ги корите во тавче наредени како лепеза, а потоа ставете ги во рерна 10 минути на 100°C. Во меѓувреме подгответе го сирупот така што во тенџере ставете вода, шеќер, сок и кора од портокал, и по желба цимет. Варете околу 5–7 минути, додека не се згусне малку. Тргнете го сирупот од оган и оставете да се излади целосно. Во голем сад изматете ги јајцата со шеќерот. Додајте јогурт, масло, рендана кора од портокал, ванила и прашок за печиво. Добро измешајте. Постепено додавајте ги сувите кори и истовремено кршете ги и мешајте додека смесата не стане хомогена. Истурете ја смесата во намастен плех (прибл. 30×20 см). Печете на 180°C околу 35–40 минути, додека не добие златна боја. Веднаш штом го извадите од рерна, прелијте со изладениот сируп. Оставете најмалку 2–3 часа (или преку ноќ) да впие добро. Добар апетит!