
Потребно:
- 1 пакување кори за пита
- 4 јајца
- 200 мл грчки јогурт
- 150 г шеќер
- 120 мл масло
- 1 кесичка прашок за печиво
- Кора од 1 портокал (рендана)
- Сок од 1 портокал
- Ванилин шеќер
За сирупот
- 200 мл вода
- 200 г шеќер
- Сок од 2 портокали
- Кора од 2 портокали
- 1 стапче цимет (по желба)
Подготовка: Ставете ги корите во тавче наредени како лепеза, а потоа ставете ги во рерна 10 минути на 100°C. Во меѓувреме подгответе го сирупот така што во тенџере ставете вода, шеќер, сок и кора од портокал, и по желба цимет. Варете околу 5–7 минути, додека не се згусне малку. Тргнете го сирупот од оган и оставете да се излади целосно. Во голем сад изматете ги јајцата со шеќерот. Додајте јогурт, масло, рендана кора од портокал, ванила и прашок за печиво. Добро измешајте. Постепено додавајте ги сувите кори и истовремено кршете ги и мешајте додека смесата не стане хомогена. Истурете ја смесата во намастен плех (прибл. 30×20 см). Печете на 180°C околу 35–40 минути, додека не добие златна боја. Веднаш штом го извадите од рерна, прелијте со изладениот сируп. Оставете најмалку 2–3 часа (или преку ноќ) да впие добро. Добар апетит!