
Потребно:
- 360 г брашно
- 2 лажички квасец
- 2 лажички сол
- 360 мл топла вода

Подготовка: Во голем сад, измешајте го брашното, квасецот и солта. Додадете ја топлата вода и мешајте со шпатула додека сите состојки не се соединат во груба топка тесто. Нема потреба да месите рачно. Покријте го садот со проѕирна фолија и оставете го на топло место да нарасне два до три часа, или додека не се дуплира во големина и не се полни со меурчиња. Можете да го испечете тестото веднаш или, за побогат вкус, да го ставите во фрижидер и до три дена откако ќе нарасне. Лесно набрашнете голем плех за печење. Превртете го тестото на друга набрашнета работна површина. Пресечете го на половина со остар нож. Нежно обликувајте го секој дел во издолжен леб долг околу 20 сантиметри. Ставете ги лебовите на подготвениот плех, лесно покријте ги со проѕирна фолија и оставете ги да нараснат уште 45 минути. Во меѓувреме, загрејте ја рерната на 245°C. Отстранете ја фолијата од лебовите и неколку пати исечете го горниот дел со остар нож. Ставете го тавчето со леб на средната решетка во претходно загреаната рерна. На дното од рерната ставете огноотпорен сад со околу 2 шолји заовриена вода и брзо затворете ја вратата. Пареата е клучна за крцкава кора. Печете 20-25 минути, додека лебот не добие убава златно-кафеава боја. Готово е кога ќе звучи шупливо кога ќе чукнете по дното. Добар апетит!

















